Mühendislik

UKÜ’de yenilenebilir/temiz enerji projeleri sergilendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sürdürülebilir Enerji Projeleri (SCAP: Sustainable Capstone Projects) kapsamında yenilenebilir/temiz enerji farkındalığını artırmak amacıyla hazırlanan çalışmalardan oluşan sergi töreni gerçekleştirildi. Etkinlikte ayrıca, 2023-2024 Akademik Yılı Güz döneminde gerçekleştirilen projelerde yer alan öğrencilere sertifika takdimi de yapıldı. 
Etkinlikte davetli konuşmacı olarak yer alan Danfoss Türkiye İklimlendirme Çözümleri Ticari Binalar Kıdemli Satış Müdürü Serkan Yavuz, Danfoss’ta Sürdürülebilirlik ve Çevresel, Sosyal Yönetim hakkında bilgi verdi. Danfoss’un sağladığı son teknolojilerine dair de konuşan Yavuz, ayrıca gerçekleştirdikleri dekarbonizasyon çalışmaları ve global çaptaki projeler hakkında da paylaşımlarda bulundu. 
SCAP Programının kurucu ve yöneticilerinden Doç. Dr. Keyvan Bahlouli özellikle UKÜ öğrencileri arasında yenilenebilir/temiz enerji farkındalığını artırmak amacıyla böylesi bir çalışmayı başlattıklarını belirterek, projenin yaklaşık 1 yıl önce başladığını anımsattı. 
Bahlouli, bu süre dahilinde edinilen tecrübelerin programın başarısında büyük rolü olduğunu belirterek, “öğrenciler rüzgâr türbini, küçük rüzgâr tüneli, güneşten su ısıtma ve su arıtma sistemleri, güneşle çalışan araba prototipi ve küçük çaplı hidroelektrik üretim sistemi yapmanın yanı sıra güneşten elektrik üretimi konusunda da deneyler gerçekleştirdiler” dedi. Bahlouli, programın, Mühendislik Fakültesi, kampüs müdürlüğü, proje ve teknik işler ve bilgi işlem müdürlüğünün desteğiyle yürütüldüğünü aktararak, Newmosglass ve Sardalya Catering şirketlerinin de programa destek verdiğini kaydetti.
Programın kurucu ve yöneticilerinden olan Yrd. Doç. Dr. Neyre Tekbıyık Ersoy ise “Öğrencilerin SCAP programına büyük ilgi göstermesi ve programın farklı disiplinlerden birçok öğrenciye ulaşması programın başarısının göstergesidir” dedi. 
Program kapsamında bu dönem daha fazla proje kabul ettiklerini de kaydeden Ersoy, programa katılan öğrencilerin üç farklı kategoride (tasarım ve üretim, test ve analiz ve SCAP programı için web sayfası tasarımı) çalıştıklarını belirtti. Ersoy, tasarım ve üretim kategorisindeki grupların mekanik ve elektronik atıkları kullanarak yeni projeler hayata geçirdiklerini, test ve analiz kategorisindeki grupların da SCAP kapsamında önceki dönemlerde yapılan projelerin testlerini gerçekleştirdiklerini aktardı.
Çok sayıda öğrencinin katıldığı etkinlikte, SCAP programı üyeleri başarı hikayelerini seyircilerle paylaşma fırsatı buldular. Tören, SCAP programına katılan öğrencilere sertifikalarının verilmesi ile son buldu.