UKÜ’DE ALANİÇİ KÖYÜ TARİHİ KİLİSELER MİMARİ PROJE SERGİSİ AÇILDIUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Alaniçi/Piyi Peristerona Köyü Tarihi Kilise Yapıları Mimari Proje Sergisi” açıldı.

Serginin açılışında Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri, Rektör Yardımcıları Doç. Dr. Ahmet Adalıer ile Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu’nun yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci de hazır bulundu.

Ayıran: Sergi, Kuzey Kıbrıs’ın mimari mirası konusundaki ilgiyi artıracak

Serginin açış konuşmasını yapan UKÜ Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nezih Ayıran,  bu serginin ziyaretçiler ve  öğrenciler için Kuzey Kıbrıs’ın mimari mirası konusundaki farkındalığını ve ilgisini artıracağını belirtti. Prof. Dr. Ayıran, öncelikle bu sergiyi açmak için özveriyle çalışan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlileri Yasemin Mesda, Meltem Nevzat, asistanlar Cemile Çakmak Aydınlı, Jubril Atanda, Ifeoluwa Ojelabi  ve görev alan tüm öğrencileri tebrik ettiğini aktardı.

UKÜ’DE ALANİÇİ KÖYÜ TARİHİ KİLİSELER MİMARİ PROJE SERGİSİ AÇILDINadiri: Bu proje burada kalmamalı

Sergi açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri, katılımın yüksek olmasının sevindirici olduğunu belirterek serginin açılması için  büyük uğraşlar veren öğretim görevlileri, araştırma görevlileri ve öğrencileri tebrik etti. Nadiri yapılan bu çalışmanın sadece bir dersin içeriği değil, aynı zamanda mimari ve kültürel açıdan çok zengin olan Kuzey Kıbrıs’ın bir köşesinde unutulmuya yüz tutmuş, hafızalardan silinmiş değerlerin yeniden projelendirilmesi açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. Rektör Nadiri, çalışma sonrası ortaya çıkan bu restorasyon projelerinin ilgililer tarafından kullanılması ve yeterince iyi durumda olmayan  bu tarihi değerlerin yeniden kazanılması için katkı sağlayacağını umut ettiğini belirtti. Bu projenin sadece burada kalmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nadiri, Rektörlük olarak bunu ilgililere proje olarak iletmeyi arzu ettiklerini belirtti. Halil Nadiri, ayrıca bununla ilgili kitap çalışması yapıldığını da  sözlerine ekledi.

Sergi hakkında açıklama yapan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yasemin Mesda ise, sergi için Alaniçi köyündeki tarihi kilise yapıları için rölöve ve restorasyon projeleri hazırlandığını ve ders boyunca tarihsel yapıların belgelenmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının amaçlandığını ifade etti.

Öğrenciler ne dedi ?

Birkan Özdemir-İç Mimarlık Bölümü

Büyük bir grubun yoğun çalışması sonucunda çok güzel ve verimli bir sergi olmuş, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Beyhan Hişmioğulları-Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

İyi bir gözlem ve araştırma çerçevesinde dikkat çekici ve faydalı bir çalışma olmuş.

Haber-Fotoğraflar: Murat DEMİRTAŞ