gz3Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından 2015-2016 Akademik Yılı Fakülte Etkinliği ve Şeref – Yüksek Şeref Sertifika Takdim Töreni  düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik, mimarlık ile ilgili video gösteriminden sonra, Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri’nin açılış konuşması ile devam etti. Nadiri’nin yanı sıra Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nezih Ayıran, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sevinç Kurt, Yrd. Doç. Dr. Cemil Atakara ve eski dekan Prof. Dr. Atilla Yücel de birer konuşma yaptı.

Nadiri: “Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ni kutluyorum”

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi etkinliğinde konuşan Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri, etkinliği anlamlı bulduğunu ve emeği geçen herkesi kutladığını söyledi. Nadiri, bu tarz organizasyonların öğrencileri kaynaştırmak açısından çok önemli olduğunu, öğrencilerin mezun olduklarında kendi alanlarında nasıl uzmanlaşabileceklerine yönelik de etkisi olacağını belirtti. Prof. Dr. Halil Nadiri, konuşmasının sonunda Şeref ve Yüksek Şeref Belgesi alan öğrencileri de tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.

Ayıran: “Mimarca düşünmeyi öğreteceğiz”

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nezih Ayıran, etkinliğe katılan Fakülte öğrencilerine mimarca düşünmeyi öğreteceklerini vurguladı. UKÜ’de mimarlık okuyan öğrencilerin, meslek hayatlarına başladıklarında verilen eğitimin kalitesinin anlaşılacağını belirten Ayıran, “Tasarım yapmak, öğretim biçimidir.” dedi.

Kurt: “Tasarım okullarına çok kişi girer, az kişi başarır”

gz5

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sevinç  Kurt sözlerine başlarken dünya edebiyatının  önemli ismi Shakespeare’den alıntılara yer verdi. Tasarım okullarına çok kişinin girdiğini fakat az kişinin başarılı olduğunu belirten Kurt, etkinliğe katılan öğrencilerin, tasarım alanında sabahlara kadar çalışan insanları duyduklarını veya o kişileri tanıdıklarını söyleyerek temennisinin UKÜ’den de başarılı tasarımcıların çıkması olduğunu ifade etti.

Atakara: “Siz farklısınız çünkü UKÜ’lüsünüz”

Fakülte Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cemil Atakara, konuşmasının başında Fakülte’nin içeriği ve yapılanlar hakkında bilgi verdi.  “Eğittiğimiz öğrenciler çağdaş, doğa ve insan odaklı çalışmalar gerçekleştiriyor.” diyen Atakara, her yıl fakülte olarak düzenledikleri seminerlerin öğrencileri geliştirmeye yönelik olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Cemil Atakara, “Tasarım stüdyosu bir laboratuvardır. Tüm teorik dersler, yapılan stajlar, gezilen ve görülen yerler, bilgi birikimleri ve yaşanmışlıklar bu laboratuvarda harmanlanır ve ürün verir. Siz farklısınız çünkü UKÜ’lüsünüz.” dedi.

Yücel: “Söylenecek her şeyi gençler söyleyecektir”

Söylenecek her şeyi gençlerin söylediğini belirten Fakülte Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yücel, konuşmasına tasarımcı ve düşünür Rafael Moneo’nun   “Mimarın Özgürlüğü” adlı eserinden bir alıntıyla devam etti. Kitapta bahsi geçen mimar, işadamı ve diplomat olan Raoul Wallenberg’in hayatından kesitlere yer veren Prof. Dr. Atilla Yücel Wallenberg’in seçimlerin üstünde durdu. Yücel: “Tasarımda seçenekler arasında seçim yaparız, bir kere o seçimi yaptığımız zaman o tasarım gerçekleştirildiyse onun sonuçlarına katlanmak zorundayız. Çünkü o seçim kullanıcının konforlarını, yaşamlarını, görsel dünyalarını, mutluluklarını veya mutsuzluklarını etkileyecektir. İşverenin beklentilerini tatmin edecek veya etmeyecek, tasarımın şartlarını yerine getirecek ya da getiremeyecektir. Bunun dönüşü yoktur.” dedi.

gz4

Yapılan konuşmalar ve video gösterileri sonrasında, öğrencilere Şeref ve Yüksek Şeref belgeleri verildi. Ardından öğrencilerin hazırladığı “Afrika Moda Şov” ve öğrencilerin yaptığı çalışmalardan oluşan “Öğrenci Sergisi” gerçekleşti.

Öğretim üyeleri ve öğrenciler sergi hakkındaki görüşlerini aktardı

Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elif Songür Dağ serginin dört bölümden oluştuğunu ve bu bölümlerin Grafik Tasarım, Mimarlık, İç Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı olduğunu dile getirdi. Dağ, Grafik Tasarım Bölümü öğrencilerinin sergiye çok daha farklı bir yorum kattığını belirterek, “Öğrencilere reklam tasarımları ve sosyal konularla ilgili tasarımlar yaptırıyoruz.” dedi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde olmaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi Ayşe Küçük ise, “Buraya çok iyi bir tasarım fakültesi olduğunu duyarak geldim. Şu anda çıkan ürünler ve izlenimlerim de bunu doğruluyor.” dedi.

Haber: Akın KARŞI – Fotoğraf: Esra Yağmur KILIÇ