canakkale zaferi2

Fen Edebiyat Fakültesi tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler saygıyla anıldı. Törene Tarihçi Demiray Doğasal, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Mustafa Kemal ve silah arkadaşları anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı tarafından ilk kez yayınlanan fotoğrafların sunumu yapıldı.

canakkale zaferi3

“Asrın Savaşı Çanakkale”

Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Tarihçi Demiray Doğasal, “Muhteşem deniz zaferimiz Çanakkale,” diyerek başladığı konuşmasına Nusret Mayın Gemisi ve Seyit Onbaşı’dan da bahsederek yüz yıl önce kazanılan savaşı “asrın savaşı” olarak niteledi.

“Ülkemiz ve Demokrasimiz daha ileride olabilirdi”

Çanakkale Zaferi’nin Mustafa Kemal’in yeteneklerini ve askeri dehasını sergilemesine, adını duyurmasına yardımcı olduğunu belirten Doğasal Selanik’ten Ankara’ya uzanan yolda da büyük bir rol oynadığını söyledi. Demiray Doğasal daha sonra Atatürk’ün Anafartalar’da “Biz Çanakkale’ye bir darülfünun gömdük” sözünü hatırlatarak, “Orada yaşamını yitiren Harbiyeli, Mülkiyeli ve Sultanili gençlerimiz yaşasalardı Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz de daha ileride olabilirdi.” dedi.

canakkale zaferi

Tarihçi Demiray Doğasal’ın konuşmasının ardından kendisine UKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Etkinlik UKÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Osman Hiyto’nun hazırladığı “Son Şafak Son Dua” sinevizyon gösterimi ile son buldu.

Haber: Oğuz İLGEN – Fotoğraflar: Seher Gamze TİRE