Acil Sağlık Müdahale Semineri

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Doç. Dr. Kudret Çağlar’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Acil Sağlık Müdahale Semineri” düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde Dr. Çağlar, Eğitim Fakültesi’nin öğretmen adaylarına sınıflarında sağlık konusunda karşılaşabilecekleri olumsuzluklarda neler yapmaları gerektiğini aktardı. Seminere Eğitim Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin de ilgisi yoğun oldu.

Seminer, Okul Öncesi Bölümü Asistanı Sevil Bıyık ve Okul Öncesi Öğrenci Temsilcisi Laden Partalcı tarafından hazırlanan “Kudret Çağlar’ı Sorduk” adlı video gösterimi ile başladı. Söz konusu video gösteriminde Lefkoşa’daki eczacılardan, restoran işletmecilerine, okul öncesi eğitim kurumu yönetici ve öğretmenlerinden akademisyenlere ve üniversite öğrencilerine kadar pek çok Kıbrıslı Doç. Dr. Kudret Çağlar’ı nereden ve nasıl tanıdıklarını anlattı. Katılımcılar genel olarak Çağlar’ı gereksiz ilaç ve özellikle antibiyotik tüketimine karşı olan bir doktor olarak tanıdıklarını ve kendisini sosyal sorumluluk çalışmaları, radyo ve televizyon programlarından takip ettiklerini belirtti.

Acil Sağlık Müdahale Semineri

Kudret Çağlar’ın seminerdeki sunumunda ateşli çocuğa, travması olan çocuğa, kırık şüphesi olan hastaya, havale geçiren çocuğa, istenmeyen bir nesne yutmuş çocuğa, burnuna istenmeyen bir nesne sokmuş çocuğa, çok sık kusan çocuğa, ciddi ishal sorunu yaşayan çocuğa yaklaşım gibi konularda bilgiler aktardı. Çağlar ayrıca öğretmenlerin çocukların ilaçlarını ihmal etmemeleri ve aileye danışmadan ilaç kullanmamaları gerektiğini ifade ederek kronik hastalığı olan, kanser, astım ve benzeri rahatsızlığı bulunan çocuğa yaklaşım konusunda da öğrencileri bilgilendirdi.

Doç. Dr. Kudret Çağlar, öğretmen adaylarının dikkatini özellikle ateş konusuna çekerek olası ateşli durumlarda acil olarak ve sırasıyla neler yapmaları konusunda detaylı açıklamada bulundu. Çağlar ayrıca sara ve havale durumlarında panik yapmadan hangi adımları atmaları gerektiğini de öğretmen adaylarıyla paylaştı.

Seminerin son bölümünde Dr. Çağlar öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Çağlar konuşması sırasında kendi yaşadıği tecrübeleri de öğrencilerle paylaşarak onların da birçok iyi kötü deneyimleri olacağını, bunlar karşısında hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.

Seminer sonunda UKÜ Okul Öncesi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tuba Gökmenoğlu tarafından Doç. Dr. Kudret Çağlar’a teşekkür belgesi takdim edildi.