Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Lisans Programı’ndan sonra Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik – Elektronik Mühendisliği lisans programları da Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akredistayon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edildi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:

Prof. Dr. Tahir Çelik (UKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı) | Fotoğraf: Abdurrahim Topal

Prof. Dr. Tahir Çelik | UKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı

Geçen yıl İnşaat Mühendisliği Lisans Programı’nın akreditasyonu ile KKTC’deki üniversiteler arasında MÜDEK akreditasyonu alan tek üniversite konumundaki UKÜ bu özelliğini korumayı sürdürüyor. UKÜ İnşaat Mühendisliği Lisans Programı, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri ve KKTC’deki üniversiteler arasında MÜDEK akreditasyonu alan ilk üniversete programları arasındadır. Bu yıl ise UKÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik – Elektronik Mühedisliği lisans programları da MÜDEK tarafından akredite edilmiştir.

Öte yandan, yine MÜDEK tarafından bu üç lisans programına “Avrupa Mühendislik Akreditasyonu Etiketi (European Accredited Engineer Label EUR-ACE)” de verilmiştir.

Söz konusu EUR-ACE etiketi ile, UKÜ İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik – Elektronik Mühendisliği lisans programları, Avrupa mühendislik eğitim standartları çerçevesinde kaliteli bir eğitim ve öğretim vermekte olduğunu tescil etmiş oldu. UKÜ Mühendislik Fakültesi’nin bu lisans programlarından mezun olan bir öğrencinin artık hangi bilgi, beceri ve yetkinlikler ile mezun olduğu EUR-ACE etiketi sayesinde Avrupa ve dünya genelinde bilinecektir.

MÜDEK nedir?

2002 yılında kurulan ve 2003 yılında mühendislik programlarını değerlendirmeye başlayan MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akredistayon Derneği) çeşitli mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapmakta, yürürlükteki mühendislik eğitim programlarını akredite ederek tanınırlık vermektedir.

Öğrencilerin ulusal ve uluslararası kalite standartlarını karşıladığını belgeleyen MÜDEK akreditasyonu, mezunların yeterliliğinin de MÜDEK ile karşılıklı tanıma anlaşması imzalamış kuruluşların bulunduğu ülkelerde tanındığı anlamına gelmektedir.

MÜDEK’in uluslararası geçerliliği

2006 yılında Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE- European Network for Accreditation of Engineering Education) adlı kuruluşun üyesi olan MÜDEK, 2009 yılından itibaren de akredite edeceği mühendislik eğitim programlarına EUR-ACE Label vermek üzere ENAEE tarafından yetkilendirilmiştir.

MÜDEK ayrıca 2011 yılında IEA (International Engineering Alliance) şemsiyesi altındaki ve dünya çapında tanınmış diğer 13 akreditasyon kurumunun üyesi olduğu Washington Accord’a tam üye (Full Signatory) olarak da kabul edilmiştir.