Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında 20 yıl önce yaşanan katliam Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımı ile anıldı.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen’in yanı sıra Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Murat Tüzünkan, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmedali Egemen ile çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

Anma etkinliğinin düzenlendiği Çevik Uraz Konferans Salonu’nun duvarlarına asılan siyah bayraklar dikkat çekerken, törene katılanlar kollarına taktıkları siyah bantlarla katliamı bir kez daha protesto etti.

Törende, Hocalı Katliamı’nda ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşundu bulunuldu ve ardından Azerbaycan Milli Marşı ile İstiklal Marşı okundu.

YÜKSELEN: Kıbrıs Türkü olarak katliamın acısını yakından hissediyoruz

Törenin açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, konuşmasında kardeş ülke Azerbaycan’ın acı gününü anmak adına bu töreni düzenlediklerini belirtti. 1992 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde Ermeniler tarafından Hocalı Kasabası’nda yapılan katlimanın acısını yakından hissettiklerini kaydeden Yükselen, geçmişte Kıbrıs Türkü’nün de benzer olaylarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

“Daha çok kenetlenmek gerek”

Yükselen, konuşmasında birlik çağrısında da bulunarak Anavatan Türkiye ile birlikte, KKTC ve Azerbaycan vatandaşlarının özellikle şu günlerde ulusal çıkarlara sahip çıkılması bakımından birbirlerine daha çok kenetlenmesi ve birlikte hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Barış ve huzur ortamında öğrencilerimizi eğitiyoruz”

Konuşmasının sonunda Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin birçok ülkeden öğrenciye sahip olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, barış ve huzur ortamında ülkelerine ve dünyaya yararlı bireyler olarak öğrencilerini yetiştirdiklerini aktardı.

Yükselen’in konuşmasının ardından Hocalı Katliamı’nın 20’inci yılı dolayısı ile gerçekleştirilen anma etkinliği Azerbaycanlı akademisyen ve öğrencilerin konuşmalarıyla devam etti. Hocalı Katliamı’nın anlatıldığı konuşmalar sırasıyla Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vefa Tezcan, öğrenciler Ahmadzada Seymur, Nahid Nadirov, Garayev Loghman ve İbadullayev Nihad tarafından yapıldı.

Etkinliğin sonunda ise Hocalı Katliamı’nın anlatıldığı “Hocalı Soykırımı” belgeseli ile katliamda Ermeni ve Rus askerler tarafından öldürülen Mammadov ailesinden tek sağ kalan Aslı Mammadov’u hikayesinin anlatıldığı “Khojaly Genocide” adlı belgesel gösterildi.