Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, İstanbul Kültür Üniversitesi IV. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Kongresi’nde (TUDOK) UKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karakartal ve iki öğrencisi ile temsil edildi.

Yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 50 üniversiteden gelen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen TUDOK’da Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı/Halk Bilimi, Eski Türk Dili ve Yeni Türk Dili konularıyla ilgili sunumlar yapıldı.

Kongrede UKÜ’yü temsil eden Fen – Edebiyat  Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Nihal Yıldırım “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Sanat ve Düşünce Hayatında Akdenizlilik: Tanpınar ne kadar Akdenizli?” konulu ve Fen – Edebiyat  Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi İbrahim Arslan da “Rauf Denktaş’ın Şiir Dünyası” konulu poster sunumu gerçekleştirdi. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karakartal ise kongrede oturum başkanı olarak görev aldı.

Kongreye “Rauf Denktaş’ın Şiir Dünyası” konulu çalışmasıyla katılan Fen – Edebiyat  Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi İbrahim Arslan, siyasi kimliğiyle tanınan KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın şair yanının da ağır bastığını, küçük yaşlarda annesini ve babasını kaybetmesinin hisli biri olmasına etken olduğunu dile getirdi. Denktaş’ın ilk şiirini 14-15 yaşlarında yazdığını ve bu şiirin Kıbrıs Türk gazetelerinde yayımlandığını belirten İbrahim Arslan açıklamalarına şöyle devam etti: “Rauf  Raif Denktaş ilk şiirlerinde ‘Akın Yılmaz’ takma adını bazen de ‘R.R.D’ kısaltmalarını kullanmıştır ki aslında bu kendi isminin yani Rauf Raif Denktaş’ın kısaltmasıdır. Türk siyaset tarihinde, İslamiyet öncesi dönemlerden günümüze pek çok örneğini gördüğümüz Yusuf Has Hacib, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Bülent Ecevit gibi devlet büyüklerinin şiirle uğraşması ‘Şair Devlet Adamı’ geleneğinin bir devamıdır.”

“Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Sanat ve Düşünce Hayatında Akdenizlilik: Tanpınar Ne Kadar Akdenizli?” konusunda sunum yapan Fen – Edebiyat  Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Nihal Yıldırım da çalışmasıyla ilgili bilgi verdi. İstanbul doğumlu olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın çoğu eserinde su ve deniz temasıyla karşılaşıldığını belirten Nihal Yıldırım, Tanpınar’ın çocukluk ve ilk gençlik yıllarında Antalya’da denizi keşfettiğini ve Akdeniz’in kendisini şair yaptığını söylediğini anlattı. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Akdenizlilik” düşüncesinin tam bir temsilcisi olmadığını vurgulayan Nihal Yıldırım, şairi Akdeniz düşüncesinden uzaklaştıran şeyin hocası Yahya Kemal Beyatlı’nın sohbetleri esnasında portakal ağacı yerine çınar, kestane, ceviz gibi ağaçları tercih edişinden kaynaklanabileceğini aktardı.

HABER: ÖNEM ÇERÇEL