Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ne konuk olan T.C. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış “Küreselleşen Dünyada Üniversitelerin Rolü” konulu bir konferans verdi. Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta Çalış “21. yüzyılda üniversitelerin sorunları, entellektüel sorumluluklar, toplumla ilişkiler” gibi konuları ele aldı.

YÜKSELEN: İzolasyonlar altında dünya standartlarında eğitim veriyoruz

Konferansın açış konuşmasını yapan UKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, KKTC üzerindeki siyasi engellere rağmen üniversite olarak birçok uluslararası anlaşmaya imza attıklarını belirtti. Yükselen, “İzolasyonlar altında olmamıza rağmen, dünya standartlarında eğitim veriyoruz.” dedi.

ÇALIŞ: Küresele dair ne varsa UKÜ hepsini içinde barındırıyor

Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen’in ardından konuşan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, “UKÜ’ye yıllar önce geldim, bu gelişimde görüyorum ki UKÜ küresele dair ne varsa hepsini içinde barındırıyor.” dedi. Çalış, 48 ülkeden öğrencinin bulunduğu bir üniversite görmenin umut vaadeden bir durum olduğunu da kaydetti.

Prof. Dr. Şaban Çalış, konuşmasında küreselleşme döneminde üniversitelerin çok büyük bir misyonunun olduğunu, yereli ve evrenseli bir arada tutabilen kurumlar olması gerektiğini de söyledi. Üniversitelerin en temel görevinin hakikati ortaya koymak olduğunu belirten Çalış “Siyasetçilerin hakikati belirlemek gibi bir hedefleri olamaz,  onlar hakikati belirlemeye çalışırsa sonumuz iktidar felaketi olur. Bilim insanlarının söylediği herşey tartışılabilir, üniversitelerin ise her zaman sorgulayan taraf olması gerekir.” dedi.

“Küreselleşen Dünyada Üniversitelerin Rolü” konulu konferansın sonunda öğrencilerin mezuniyet sonrası atanma kaygıları ile ilgili sorularına da yanıtlayan Prof. Dr. Şaban Çalış, öğrencilerin eğitimlerine odaklanması gerektiğini belirterek YÖK’ün artık iş alanının kısıtlı olduğu bölümlerin kontenjanlarını azaltacağını da ifade etti.

HABER: MEHMET ALİ YAVUZ, FOTOĞRAFLAR: EREN ŞİŞİK