UKÜ Mimarlık Doktora Programı Açıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mimarlık Doktora programı 2020-2019 Akademik Yılı Güz dönemi kayıt başvuruları başladı. Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemil Atakara, Mimarlık Anabilim Dalı altında yer alan Mimarlık doktora programının Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylı olduğunu belirterek, KKTC, Türkiye ve üçüncü ülkelerden öğrenci kabul edildiğini aktardı.

UKÜ Mimarlık Bölümü’nün kaliteli eğitim anlayışı ve güçlü akademik yapısıyla değişik kültürlerden gelen öğrencilerine mimarlık eğitimi verdiğini kaydeden Atakara, toplumsal araştırmalara ve bilimsel çalışmalara katkı sağlamak, akademik boyuta yeni bir ivme kazandırmak, mimarlık bölümlerine akademisyen ve araştırmacı yetiştirmek amacı taşıdıklarını da dile getirdi.

Doç. Dr. Atakara, programın temel araştırma alanlarının tasarım, kuram ve eleştiri; mimarlık bilgisi; tasarım yaklaşım ve yöntemleri; tasarım teknolojisi; mekan üretimi; mekan ve kültür çalışmaları; tasarımın toplumsal işlevi; mimari tasarım ve ekoloji; mimarlık ve tasarım eğitimi; mimarlık ve kent; disiplinler arası çalışmalar olduğunu belirtti.

Mimarlık Doktora programına  Mimarlık, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Kentsel Tasarım ve Şehir ve Bölge Planlama dört yıllık programlarından mezun olanların bütünleşik doktora programı kapsamında başvurabileceğini bildiren Atakara, bunun dışında “Doktora programına başvuran adayların Mimarlık veya ilgili bir alandan edinilmiş yüksek lisans düzeyinde veya aynı denklikte bir diplomaya sahip olmaları gerekiyor” dedi. Doç. Dr. Atakara, programda Çevre ve Davranış Teorileri, Mimarlıkta Estetik Fenomeni, Mimarideki Paradigmalar, Kültür ve Mekân Çalışmaları, Bilim Kurgu Filmlerinde Mimarlık ve Kent, Kompozit Yapı Malzemeleri ve Tasarım İlkeleri, Mimari Tasarımın Geleceği üzerine Tartışmalar, Yapı Yönetiminde enformasyon derslerinin verileceğini aktararak, mezun olacak kişilerin akademisyen, araştırmacı ve çeşitli sektörlerde özellikle ARGE konularında çalışma olanağı bulabilecekleri de aktardı.