DSC01610 copyUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır, Dünya Su Günü kapsamında su kaynaklarının bitkiler, hayvanlar ve insanlar için önemini hatırlatarak, günümüzde suyu kullanırken defalarca düşünmemiz gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Baktır, yaşamın olmazsa olmazı suyun, tohumların çimlenmesinden, meyvelerin ve farklı tarımsal ürünlerin olgunlaşmasına kadar büyümenin her safhasında etkin bir madde olduğunu kaydetti. Özellikle bitkilerin gençlik dönemlerinde suyun çok daha önemli olduğunu dile getiren Baktır, genç sürgünlerin ve kök uçlarının yapısının %90’ının hatta daha fazlasının sudan oluştuğunu belirtti.

Dünyadaki tatlı su kaynaklarının yaklaşık %70’inin tarımsal amaçlı kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Baktır, tarım alanlarının farklı nedenlerle sürekli olarak daralması, iklim değişikliğinin ise her geçen gün çarpıcı olarak hissedilmesinden dolayı su kullanımında dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Baktır, Kuzey Kıbrıs gibi kuraklığın sıkça yaşandığı ülkelerde su ekonomisinin her an göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatarak, kuraklığa dayanıklı veya kısmen dayanıklı ürünlerin yetiştirilmesi, damlama-sulama sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı.

Su hasadına vakit geçirmeden başlanılması konusunda ciddi tedbirlerin alınmasının esas olduğuna değinen Baktır, doğaya müdahalenin durdurulması, caydırıcı önlemlerin alınması için ilkokuldan başlayarak, bilinçli eğitimlerin verilmesi ve yasal önlemlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu da ekledi.

Prof. Dr. İbrahim Baktır, “Yarınlarımızın ve çocuklarımızın güvenliği için suyu, su olarak değerlendirmemiz şarttır” diyerek, gerek kimyasal ve gerekse de fiziksel özellikleri nedeniyle suyun bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması gerektiğini ifade etti.