Eczacılık Fakültesi öğrencileri, öğretim üyesi Doç. Dr. Şermin Tetik yönetiminde “Kıbrıs’ta Eczacı Olmak” konulu bir proje yürütüyor. Kuzey Kıbrıs’taki eczaneleri gezen öğrenciler eczacılarla görüşerek mezun olacak birini meslekte nelerin beklediği, ülkede eczacılığın nasıl işlediği gibi soruların yanıtını aradı.

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan  Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şermin Tetik projenin önemine değinerek projeye “Kıbrıs’ta Eczacı Olmak” adını verdiklerini belirtti. Tetik proje ile ilgili “Amacımız, geleceğin eczacıları ile bugünün eczacılarını eczane ortamında bir araya getirerek hasta ve hekimle kurulan ilişki, eczaneye ilaç temini ya da temin etmede sorunlar, kalfayla ilişki veya meslek grubunda yaşanan artı ve eksilerin araştırılması ve sonuçları bir profil halinde görebilmektir.” dedi.

Söz konusu alanda araştırma yaptıkları sırada Kuzey Kıbrıs’taki eczacıların demografik  verilerine ulaşabilmeyi de amaçladıklarını kaydeden Doç. Dr. Şermin Tetik, eczacıların nerelerden, hangi yıllarda mezun oldukları, cinsiyet oranları gibi sonuçlara ulaşmayı da hedeflediklerini belirtti.

Yaklaşık 30 civarında soru oluşturduklarını aktaran Tetik, bu soruların Kuzey Kıbrıs’taki eczacılara ulaştırılması için öğrencilerin büyük bir özveri ile çalıştıklarını ve bölge bölge tüm Kuzey Kıbrıs’taki eczanelerin yaklaşık üçte birine ulaşabildiklerini açıkladı. Verilerin değerlendirilmesi aşamasında olduklarını kaydeden Doç. Dr. Şermin Tetik “Biz ekip olarak iyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyoruz. Bizim için önemli olan bu projenin öğrencilere ne kattığı ya da hayatlarında doğru yerdeler mi, mesleği doğru seçtiler mi gibi fikirleri değerlendirmek. Sonuçları akademik ortamda bir yayın niteliğinde de paylaşacağız.” dedi.

“Kıbrısta Eczacı Olmak” adlı projede yer alan öğrenciler ise proje çerçevesinde yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

Açelya Coşar: Kıbrıslıyım ve burada okumak gerçekten çok avantajlı. Özellikle öğrenci sayısı bakımından kalabalık olmadığımızdan birbirimizle ve hocalarımızla ilişkilerimizde gerçekten bir aile gibiyiz. Bu bilgi paylaşımı açısından işimizi çok daha kolaylaştırıyor. Projemizle ilgili olarak da bize çok yararı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir sürü eczaneyi gezdik. Ben, Gazimağusa bölgesini gezdim. Anketler yaptım. Eczacılarla konuşma fırsatım oldu. Gelecekteki meslektaşlarımla ve meslekle ilgili fikir edinmiş oldum. İleride nerede olacağımız konusunda çok yararlı bilgiler almış olduk.

Gizem Karagözlü: Kuzey Kıbrıs’taki eczacılara sunduğumuz bir anketle Kıbrıs’taki eczacılığın nasıl olduğunu öğrenmeye çalıştık. Eczacılığı ve klinik eczacılığın farklı alanlarını tanımaya çalıştık. Aynı zamanda genel olarak kişilerin hangi ilaçlara daha çok rağbet ettiğini, hangi hastalıkların daha yaygın olduğunu ve şu anki eczacılığın Kuzey Kıbrıs’taki durumunu öğrenmeye çalıştık.

HABER: FEYZA BOZGİL