UKÜ'lü Akademisyen 20 Temmuz 1974 Tarihinin Kıbrıs Türk Toplumu'nun Özgürlüğe Açılan Yeni Bir Sayfası Olduğunu KaydettiUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yurdal Cihangir, Kıbrıs Türkü’nün Barış ve Özgürlük Harekatı’nın 44. yılı hakkında açıklamada bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Yurdal Cihangir, her toplumun tarihinde varlığını sürdürmek, özgürlüğünü kazanmak ve korumak için ulusça verdiği mücadeleler olduğunu belirterek, 20 Temmuz 1974 tarihinin Kıbrıs Türk Toplumu’nun özgürlüğe açılan yeni bir sayfası olduğunu kaydetti.

Cihangir, Rumların 1 Nisan 1955’te başlattıkları faaliyetlerin sonucunda, Türk toplumunun büyük bir iç göç yaşamasına neden olunduğunu belirtti. Bu durumun 1960 yılına kadar sürdüğünü dile getiren Cihangir,  1960 yılındaki Londra ve Zürih Andlaşmaları ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu aktardı. Rumların bu andlaşma ile farklı beklentilere girerek, Enosis’i hayata geçirebilmeyi hedeflediklerini açıklayan Cihangir, Rumların 21 Aralık 1963’te harekete geçerek Türklere karşı saldırılara tekrar başladıklarını kaydetti. Rumların saldırılarına karşı Türk Toplumu’nun kayıtsız kalmayarak, kendilerini koruma girişimlerinde bulunduklarını kaydeden Cihangir, Rumların ideallerine engel olup, özverili bir direnişle bu durumu 11 yıl sürdürdüklerini vurguladı.

Kıbrıs Türkleri için 15 Temmuz 1974 Yunan Darbesi’nin büyük bir tehlike arz ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Cihangir, bundan dolayı Türkiye’nin garantör bir devlet olarak andlaşmalar çerçevesinde kendine tanınan  haklarını kullanarak, tek başına adaya gereken müdahaleyi yapmaya karar verdiğini açıkladı. Türk askerinin 20 Temmuz 1974 günü adaya çıkmaya başladığını belirten Cihangir, bu sayede Atilla Hattı’nın hayata geçirildiğini kaydetti. Cihangir, Kıbrıs Türkleri’nin sınırları belirlenmiş, özgür bir devlete sahip olduklarını belirtti.