uküde ünlü mimarUluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, kariyerine Köln’de moda tasarımcısı olarak başlayan, 1991 yılında Jens Bothe ve Kai Richter ile BRT Mimarlığı kuran ve Hamburg Sanat Akademisi’nin üyesi olan

İran doğumlu dünyaca ünlü Alman mimar ve tasarımcı Hadi Teherani’yi ağırladı.

Mimarlık eğitiminin mekanın nasıl oluşturulacağı konusunda bir temel sağladığını aktaran Hadi Teherani, tasarımın sınırlarını aşmak için bütüncül bir sorgulama ve tutuma yönelmenin gerekli olduğunu da kaydetti. Tehrani, yaşamın karmaşıklığına yanıt verebilmek ve insan duygularına hitap edebilmek gerektiğine değinerek, “Bir mekanı ortaya koyabilmek için temel tasarım düşüncesini en küçük detaydan, en asli bileşene kadar tutarlı bir şekilde sürdürmek gerekir” dedi. Bu güç çalışmanın başarılması durumunda tasarım düşüncesinin bütüncül olarak gerçekleştirilmiş sayılabileceğine vurgu yapan Teherani, mimarinin tüm bileşenlerinin bu sayede uyumlu bir birliktelik oluşturacağına inanç belirtti. Teherani söz konusu görüşleri çerçevesinde BRT Mimarlık olarak tasarladıkları Swiss Re’nin Almanya Merkezi, Çift X Yüksek Katlı Binalar, Hamburg Doklarındaki Ofisler, Hamburg’daki Dans Eden Kuleler, Köln’deki “Crane House”, Abu Dhabi’deki Zayed Üniversitesi Kampüsü, Hindistan’daki “Lodha Altamount” Binası ile moda ve endüstri tasarımları hakkındaki dikkate değer deneyimlerini geniş bir dinleyici topluluğu ile paylaştı.

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Ayıran, Hadi Teherani’yi öğrencilere tasarımın deneyim alanını genişleten mimari çalışmalarıyla ilgili “Bütüncül Mimari” konulu bir konferansı vermek ve Mimarlık Bölümü öğrencileriyle “Kıbrıs’ta Bütüncül Mimariyi Keşfetmek” adlı bir “workshop”u gerçekleştirmek için davet ettiklerini, her iki etkinliğin de öğrenciler için çok yararlı ve ufuk açıcı olduğunu belirtti.

Fotoğraf:  YASHAR RAHİMİ