uküde kanser ilacı ve görüntüleme teknikleriUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi tarafından PET cihazı ile yeni bir kanser ilacının farmakodinamik özelliklerinin non-invazif şekilde görüntülenme teknikleri tartışıldı.

UKÜ Eczacılık Fakültesi’nde Teksas Üniversitesi’ne bağlı MD Anderson Kanser Merkezi’nde araştırmacı olan Yrd. Doç. Dr. Seth Gammon, PET cihazı kullanarak yeni kanser ilacının tümörlerle etkileşiminin nasıl görüntülenebileceği konusunda açıklamalarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Gammon, PET’te hastaya verilen radyoaktif bir şeker molekülünün, vücut tarafından bilinen şeker gibi algılanarak metabolizma hızı yüksek hücreler tarafından yakalandığını belirtti. Cihaz sayesinde kanserin yayılımı ile ilgili verdiği metabolik ve anatomik bilgi sayesinde hastalığın yayılımının doğru belirlendiğinin bilindiğini söyleyen Gammon, bu teknolojiyi şimdi ilaç-tümör etkileşimini gözlemlemek için geliştirdiklerini aktardı. Bunun gerekli cerrahi uygulama yapılmasına olanak sağladığını belirten Dr. Gammon, bunun yanında ilaç etkinliğini görmede de kullanıldığını bildirdi.

Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi üyesi Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) de sıklıkla karşılaşılan bir hastalık olan kanser hakkında UKÜ Eczacılık Fakültesi ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından çalışmalar yapıldığını kaydetti. IACS-010759 ismi verilen yeni bir kanser ilacının tümör hücrelerine besin ve enerji aktarımını önleyerek tümör hücresi ölümüne sebebiyet verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Volkan, Dr. Gammon sayesinde ilacın vücutta tümörle etkileşiminin PET cihazı ile nasıl görüntülendiğini UKÜ’lü akademisyen ve öğrencilerle paylaştıklarını aktardı.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi Konferans Salonu’nda Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, Yrd. Doç. Dr. Seth Gammon öğrencilerin sorularını da cevapladı.

Haber: FATMA ERTUĞRAL