ukü küresel iklim değişikliği konuşulduUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Mühendislik Günleri kapsamında Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “İklim Değişikliği” seminerinde konuşan Hüseyinoğlu, son birkaç yıldır aslan balığı türünün Akdeniz kıyılarında görüldüğünü ve bu balık türünün Kıbrıs’ta gittikçe arttığını kaydetti.

Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rana Kıdak tarafından öğrencilere çevre konusunda geniş bir perspektif sunmak amacı ile davet edilen Doç. Dr. Hüseyinoğlu, aslan balığının istilacı balık türünden geldiğini vurguladı. Çalışmalarından yola çıkarak çok sayıda aslan balığına rastladıklarını kaydeden Hüseyinoğlu, “Aslan balıkları, İndo-Pasifik kökenli, Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen tropik balıklardır” açıklamasını yaptı. Aslan balığının ekosisteme çok zarar verdiğini de dile getiren Fatih Hüseyinoğlu, bu türün usta bir avcı olması nedeniyle Doğu Akdeniz ekosisteminde büyük popülasyonlar kurarak diğer türler üzerinde bir baskı oluşturduğunu ve “Biyoçeşitlilik” üzerinde risk teşkil ettiğini belirterek, bu balık türünü akdeniz kıyılarında avlayan başka bir balık türü olmadığı için kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizdi.

Dünyadaki iklim ve ekolojik değişikleri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Hüseyinoğlu, dünyada çok fazla tüketim olduğunu ve bunların en başında fosil yakıt tüketimi geldiğini açıkladı. Hüseyinoğlu, bu tüketimin hem çevreye hem de yaşama zarar verdiğinin belirterek, bunların dengede tutulması gerektiğini vurguladı. Birçok büyük firmanın doğaya ve çevreye zarar verdiğini de aktaran Hüseyinoğlu, “Bu yüzden bu firmalar verileriyle oynuyor ve o bilgileri en düşük tehlike arz eden seviyelere getiriyorlar” dedi. Uzun yıllardır kaydedilen istatiksel hava olayları verilerini de öğrencilerle paylaşan Hüseyinoğlu, öğrencilerin her zaman şüpheci olması gerektiğini ve verilerin yorumlarına değil, var olan verilere güvenmeleri gerektiğini vurguladı.

Haber – Fotoğraf: FATMA ERTUĞRAL