ukü ilk ve acil yardım seminerUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde Türkiye Paramedik Derneği ile Kıbrıs Türk Paramedikler Derneği’nin iş birliğiyle  “3. Resusitasyon ve Travma Sempozyumu” gerçekleştirildi.

UKÜ Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu’nun katkılarıyla düzenlenen sempozyuma, Paramedik Derneği Genel Başkanı Gürkan Özel, Doç. Dr. Mehmet Ergin, Dr. Emel Erkuş Sirkeci, Dr. Uğur Özkula, Hemşire Dağhan Aylanç, öğretim görevlisi paramedik Tarık Balcı ile UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan konuşmacı olarak katıldı. Gökdoğan, ilk ve acil yardımda temel ve ileri yaşam desteği uygulamalarının değeri, yaşamın devamı ve komplikasyonsuz sonuçlanmasıyla belirlenidiğini kaydetti. Paramediklerin yaşama dokunmaları için bilgi ve becerilerini ustaca yerine getirebilmelerinde kılavuzları temel almaları gerektiğini aktaran Prof. Dr. Gökdoğan, bu yönde gerçekleştirilen çalışmaların da öğrencilere önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Paramedikler Derneği’nin İstanbul Komisyon Görevlisi Öğr. Gör. Prm. Tarık Balcı, iki tane temel hedefleri olduğunu belirterek, bunların travma ve resüsitasyon konusunda yeniden örneklerle canlandırma konusu olduğunu kaydetti. Sağlık öğrencilerini ilk ve acil yardım konularında doğru bilgilendirmenin önemine de dikkat çeken Balcı, kılavuzdaki anlatımların yanında uygulamalarla açıklamanın daha yararlı ve faydalı olabileceğini,  bu şekilde bir beceri istasyonu oluşturarak alanla ilgili profesyonel bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Doç. Dr. Mehmet Ergin ise sempozyumda kritik travma ve travma çeşitlerinden söz ederek ilk yardımın ve ilk müdahalenin öneminden söz etti.  UKÜ Eğitim ve İnsani Bilimler Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma, Paramedik Bölümü öğrencileri ile KKTC’deki sağlık çalışanları yoğun ilgi gösterdi.

Haber – Fotoğraf: ÖYKÜ KENDİR