ukü antibiyotik kullanımıUKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Özdemir uyardı: Antibiyotik kullanımına dikkat edilmelidir!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu, Eczane Hizmetleri Bölümü Program Sorumlusu Prof. Dr. Osman Özdemir, antibiyotik kullanımı hakkında bilgi verdi.

Anti bakteriyel ilaçlar içerisinde önemli bir yeri olan antibiyotiklerin, mikroorganizmaların gelişmesini önleyen ya da onları öldüren kimyasal maddeler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Osman Özdemir, antibiyotik kullanımı sayısında son yıllarda büyük bir artış olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Özdemir, bunun başlıca sebebinin özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde antibiyotiklerin eczanelerden reçetesiz temin edilmesi olarak açıkladı. Hekim kontrolü dışında antibiyotik tüketiminin zamanla bireyde antibiyotiklere karşı direnç oluşmasına yol açtığını kaydeden Özdemir, bu da ilaç üreticilerinin yeni antibiyotikleri sentez etmesine yol açtığını aktardı. Ancak bu durumun böyle devam edemeyeceğini savunan Prof. Dr. Osman Özdemir, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu antibiyotiklerin artık reçetesiz temin edilmediğini belirtirken bu olumlu gelişmenin KKTC’de de hayata geçirilince en azından bundan böyle akıl dışı tüketime son verilmiş olacağının önemine dikkat çekti. Antibiyotiklerin doğru kullanılmamasının önemine değinen Özdemir, özellikle gelecek nesillerin sağlıklı yaşama şansının da tehlikeye girdiğini söyledi. Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Özdemir, “Zira enfeksiyöz hastalıklarda tedavinin özellikle etkin ise, dar spektrumlu antibiyotiklerle sürdürülmesi esas olmalıdır. Konu tabii ki akılcı ilaç kullanımı dolayısıyla akılcı antibiyotik kullanımının hayata geçirilmesi ile başarılacaktır” dedi. Virütik grip veya nezle durumunda antibiyotik kullanımının kesinlikle kontrol altına alınması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Özdemir, antibiyotiğin ateş düşürücü veya analjezik bir ilaç olmadığını da sözlerine ekledi.

Hekimler için akılcı ilaç kullanımı kılavuzu çerçevesinde öncelikle tanının doğru konulması ve doğru ilaç seçilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, hasta ilacını eczaneden almaya gittiği zaman antibiyotiğini nasıl tüketeceği konusunda doğru şekilde bilgilendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Bu bilgilendirmeye yönelik Osman Özdemir, hekimin yazdığı antibiyotik ilacın, kaç gün kullanılacağı, kaç saat aralıklarla alınacağı şeklinde olması gerektiğini ve anlatımlara uyacak şekilde ilaç kullanıldığında ise antibiyotiklere karşı direnç gelişiminin en aza indirilmiş olacağını bildirdi. Prof. Dr. Osman Özdemir, “Türkiye’de ilaç tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin, 2016 yılında %12.3 oranında tüketildiğini düşündüğümüzde bu oranın yüksekliği sadece akılcı ilaç tüketimi ile azalmayacağının da bilincinde olmalıyız” mesajını verdi.

Halk sağlığı ile ilgili uygulamaların özenle takip edilmesinin açıkça önemini vurgulayan Özdemir,  antibiyotiklere karşı direnç gelişmesinin, bulaşıcı hastalıklarda kullanılmasının ölüm oranlarında daha fazla artış yaratacağını ve gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi açışından büyük bir tehlike arz edeceğini kaydetti.

Haber: FATMA ERTUĞRAL