ukü 20 kasım bengü berkmenUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Görevlisi Bengü Berkmen, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısı ile açıklama yaptı.

Öğr. Gör. Bengü Berkmen, Dünya Çocuk Hakları Günü’nün, dünyadaki tüm çocukların, yaşamsal, gelişimsel, korunma ve katılım haklarına sahip olabilmeleri ve çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla 20 Kasım 1989 yılından beri kutlandığını kaydetti.

Çocukların yetişkinlerden daha farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olması gerektiği için Birleşmiş Milletler’in bu sözleşme ile çocuk haklarını güvence altına almayı hedeflediklerini aktaran Öğr. Gör. Berkmen, taraf devletleri 54 maddeden oluşan sözleşme gereğince kendi iç hukuklarında da değişim yapmaya zorladığını belirtti. Toplam 193 ülke tarafından imzalanan sözleşmenin önemine değinen Berkmen, bu sözleşmenin en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğini taşıdığını da kaydetti. Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulduğunu aktaran Öğr. Gör. Bengü Berkmen, sözleşmenin uluslararası platformda mutabakata varılmış, değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içerdiğini de ifade etti.

Berkmen, sözleşmeyi onaylayan devletlerin kendi iç hukuklarında gerçekleştirecekleri düzenleme ile değişimleri kontrol etmek ve her beş yılda bir bu değişiklikleri yayımlamak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından bir Çocuk Hakları Komitesi oluşturulduğunu ifade etti. Bu anlamlı günün dünyada barışın, refahın ve huzurun olduğu ve tüm çocukların eşit şekilde yaşamını sürdürdüğü bir gün olarak kutlanılması gereken bir gün olduğuna dikkat çeken Berkmen, ancak bu gününün dünyanın birçok yerinde savaşlarda ölen çocukların, eğitim hakkından mahrum bırakılarak çalıştırılan, sömürülen ve istismar edilen çocukların haberlerini alarak bu şartlar altında yaşandığını vurguladı. Şiddeti Önleme Derneği’nin 2016’da sunduğu raporda, son 10 yılda çocuk istismarı vakalarının yüzde 700 arttığını vurgulayan Berkmen, bununla birlikte çocuklara yönelik cinsel istismarın, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının ve mülteci çocuklar probleminin listenin ilk 3 sırasını oluşturduğunun da altını çizdi.  Öğr. Gör. Berkmen, T.C. Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre, her ay adli tıp kurumuna 650 çocuk cinsel istismarı vakası gönderildiğini de sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) verilene göre, gelişmekte olan ülkelerde her gün 3 kızdan 1 tanesi 18’inden önce evlendirildiğinin altını çizen Bengü Berkmen, 9 kızdan 1 tanesinin ise 15 yaşından önce evlendirildiğini belirtti. Bu yaş aralığının 8 yaşa kadar düşebildiğini de aktaran Berkmen, gelecek 10 yıl içinde ise, her yıl 13.5 milyon kız çocuğunun 18 yaşından önce evlendirileceğinin öngörüldüğünü açıklayarak, bu durumda her gün 37,000 tane kız çocuğunun evlenmiş olacağını bildirdi. UNICEF tarafından 2016 yılında yayınlanan rapordaki rakamların da oldukça endişe verici olduğunu kaydeden PDR Öğretim Görevlisi Bengü Berkmen,  devletlerin çocuklarla ilgili riskler için önlem almaması durumunda 2030 yılında 167 milyon çocuğun açlıkla yüzleşeceği, 5 yaş altı 69 milyon çocuğun ise hayatını kaybedeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Berkmen, “Anne Babalar Başta Olmak Üzere Yetişkinler Olarak Birlikte Çalışmalı ve Çocuklara Hak ettikleri Dünyayı Vermeliyiz”

Tüm bu karartıcı tabloya rağmen bu konularla mücadele etmek için her gün yeni eğitim ve önleme programlarının geliştirildiğini belirten Bengü Berkmen, bu sayede yasal düzenlemelere gidildiğini de vurguladı. Berkmen, “Bu tablonun ortadan kalkabilmesi için başta anne ve babalar olmak üzere, yetişkinler olarak birlikte çalışmalı ve çocuklara hak ettikleri dünyayı vermeliyiz. Tüm çocukların eşit haklara sahip oldukları barış, huzur ve en önemlisi de tek bir çocuğun bile zarar görmediği, çocuk kahkahaları ile dolu 20 Kasım’lar diliyorum” dedi.

Haber: FATMA ERTUĞRAL