ukü gaz kromotografi cihazı eğitimiUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Ertan Akün önderliğinde, Çevre Bilimleri Mühendisliği ve Biyomühendislik Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine yönelik “Gaz Kromotografi Cihazı” eğitim semineri düzenlendi.

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine cihazın kullanımına ilişkin bilgi vermek amacıyla Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şifa Doğan tarafından yaklaşık 16 saatlik bir kurs verildi. Verilen kurs ile öğrencilerin cihaz kullanımı hakkında bilgi sahibi olması amaçlanırken, akademik çalışmalarda da yardımcı olması ön görüldü.

Cihazın uçucu ve yarı uçucu maddeleri tespit etmek amacıyla kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Şifa Doğan, cihazın kullanım alanlarının oldukça geniş olduğunun altını çizdi. Doğan, “kromotografi” kelimesinin “ayrıştırıcı” anlamına geldiğini, bu cihazın var olan numuneyi bileşenlerine ayırdığını ve bileşenlerin numunede hangi ölçüde bulunduğunu saptadıklarını, böylelikle birçok tespit gerçekleştirdiklerini ifade etti. Doğan, “Bu cihazı atık sulardaki, topraktaki veya çevredeki tarım ilaçlarını analiz etmek amacıyla da kullanıyoruz.” dedi. Söz konusu cihazın Adli Tıp Kurumu’nda da kullanıldığını anlatan UKÜ Öğretim Üyesi Doğan, adli olaylara karışmış suçluların kanlarında bulunan esrar ve benzeri uyuşturucu madde tespitinin yine bu cihaz ile saptandığını vurguladı.

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Ertan Akün ise seminerin eğitim ve araştırma amacıyla düzenlendiğini ifade ederek, bitirme projeleri gibi özel projelerde cihazın kullanılmasının öğrenciler açısından fayda sağlayabileceğini dile getirdi. Doğru kullanımın ve emniyetin dikkate alınarak cihazın kullanılması gerektiğine de değinen Akün, numuneler incelenirken çıkabilecek yanlış sonuçlarla toplumda karışıklığa sebep olunacağını vurguladı. İki gün süren eğitim seminerinin bir gününün teori, bir gününün ise uygulama ile geçtiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Akün, “Öğrencilerimizi uzman olma yolunda yetiştiriyoruz.” dedi.

Çevre Bilimleri Mühendisliği ve Biyomühendislik Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine yönelik düzenlenen “Gaz Kromotografi Cihazı” eğitim semineri sonunda öğrencilere katılım sertifikaları verildi.

Haber: Derya AYGÜN – Fatma ERTUĞRAL

Fotoğraf: Fatma ERTUĞRAL