ukü 18 mayıs müzeler günüUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Yücel Besim 18 Mayıs Uluslararası Müze Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu ve müzeciliğin önemine vurgu yaptı.

Devrim Yücel Besim müzelerin, toplumların kendilerine ait tarihi zenginliklerini, sanatsal ve kültürel birikimlerini sergiledikleri, aynı zamanda hem eğitici hem de paylaşıma açık sosyal mekanlar olduklarını ifade etti. Müzelerin içlerinde sergileyip barındırdıkları bilgiyi gelecek nesillere taşımalarından ötürü varlıkları ve çeşitliliklerinin bulundukları kentler ve ülkeler için çok önemli olduğunu vurgulayan Öğretim Üyesi Besim geçmişten miras kalan varlıkları ve değerleri korumak ve sürdürülebilirliklerini sağlamak misyonu içinde olan müzelerin günümüzde daha da önem kazandığını anlattı.

Gerek devlet desteğiyle gerekse özel kurum ve kişiler tarafından açılan müzelerin nicelik ve niteliklerinin giderek artmakta olduğunu söyleyen Doç. Dr. Besim ayrıca ülkelerin değerli gelir kaynakları arasında da yer aldıklarını belirtti. Devrim Yücel Besim günümüzde müzeleriyle isim yapan birçok kent bulunduğunu, mimari açıdan çok yenilikçi ve farklı çağdaş müze yapılarıyla bu kentlerin yeni bir kimlik kazanarak gündeme geldiğini aktardı.

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi olarak 18 Mayıs Uluslararası Müze Günü’nü kutladıklarının altını çizen Öğretim Üyesi Besim, “1977 yılından beri müzelerin toplumsal bağlarını güçlendirmek amacıyla kutlanan bugünde müzelerin varlığının asıl varsıllık olduğu vurgusunu yapmak istiyoruz. Bu bilinç içerisinde Mimarlık, İç Mimarlık, Grafik Tasarım ve Endüstri Ürün Tasarımı Bölümlerimizin eğitim programlarında müze projelerine, müzecilik, sergi ve sergileme elemanı tasarımı konularına eğitim programlarımızda oldukça yoğun olarak yer veriyoruz. Ayrıca ortak düzenlenen teknik geziler, atölye çalışmaları ve sergiler aracılığı ile var olan müzelerimize destek olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Yücel Besim Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından bu yıl “Müzeler ve Tartışılan Tarih: Müzelerde Konuşulmayanı Dile Getirmek” başlıklı tema çerçevesinde Kuzey Kıbrıs’ta da müze ve müzecilik konularının daha derin tartışılması gerektiğine inandıklarını vurguladı. Besim açıklamanın sonunda, “Dileğimiz ülkemizdeki mevcut müzelerin geliştirilmeleri, yeni sergileme biçimleriyle zenginleştirilmeleri ve özellikle Başkent Lefkoşa’da yokluğu hissedilen bir kent müzesinin en kısa sürede kurulmasıdır.” dedi.