ukü avrupa günü açıklamaUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, “Avrupa Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

5 Mayıs Avrupa Günü’nün Avrupa kıtasında 2. Dünya Savaşı sonrası yaşanan barış ve birlik kutlaması olduğunu dile getiren Direkli, Dünya’da Avrupa Günü olarak kutlanan iki ayrı tarih olduğuna  değindi. 5 Mayıs’ın, Avrupa Konseyi ile önem kazandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Direkli, bir diğer önemli tarihin ise 9 Mayıs olduğunu ifade etti. 9 Mayıs’ın Avrupa Birliği ile önem kazandığının altını çizen Öğretim Üyesi Direkli, “Avrupa Birliği Günü ayrıca Schuman Günü olarak da bilinmektedir.” dedi.

“Avrupa Konseyi, insan hakları ve kültürel benliği geliştirmek amacıyla kuruldu”

Direkli, 5 Mayıs’ın önemini dile getirirken Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Londra Antlaşması’nın 5 Mayıs 1949’da 10 Avrupa ülkesi tarafından imzalanmasıyla kurulduğunu anlattı.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında büyük kayıplar veren Avrupa ülkelerinde halklar arasında uzlaşmayı sağlamak amacıyla kurulan Avrupa Konseyi’nin  insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmenin yanı sıra çevre konuları, uyuşturucu madde gibi sorunlara da çözüm aramak  amacıyla oluşturulduğunu  söyleyen Mehmet Direkli, kültürel benliği oluşturmak ve geliştirmek için de önemli olduğunu aktardı. Yrd. Doç. Dr. Direkli, konseyin en önemli parçası olarak addedilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 4 Kasım 1950’de Roma’da imzalandığını, 1964’ten sonra 5 Mayıs’ın Avrupa ülkelerinde tatil ilan edildiğini ve çeşitli kutlamaların da yapıldığını belirtti.

“Her yıl 9 Mayıs Avrupa Birliği Günü olarak kutlanıyor”

1950’de Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın yaptığı tarihi deklarasyon sonrasında, her yıl 9 Mayıs’ın Avrupa Birliği günü olarak kutlandığını da dile getiren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, günümüzde her iki tarihin de kutlandığını ifade etti.

İnsanlara Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği  hakkında bilgiler verildiğini ve Avrupa Entegrasyonunu desteklemek için konferanslar düzenlendiğini söyleyen Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, “Avrupa Birliği’nin görünürlüğü için 9 Mayıs’ı kutlama günü olarak tercih etmesine rağmen Avrupa Konseyi’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmadaki rolünden dolayı bazı Avrupa ülkelerinde 5 Mayıs Avrupa günü olarak kutlanmaktadır.” dedi.

Haber: Derya AYGÜN