DCIM100MEDIADJI_0114.JPGUluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Cavlan “1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı” hakkında açıklamalarda bulundu.

Geçmişte 1 Mayıs’ın hazin bir öyküsü olduğunu ifade eden Cavlan 1800’lü yılların son çeyreğinde fabrikalarda, atölyelerde daha fazla kâr edebilmek için işçilerin kötü koşullar altında çalıştırıldığını belirtti. Oluşan bu baskılar sonucunda bir tepki olarak Kuzey Amerika’da ve hatta Avustralya’da işçi hareketleri geliştirildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Cavlan bu hareketlerin, hükümetler tarafından zor kullanılarak bastırıldığını dile getirdi.

Daha kısa işgünü, daha iyi çalışma koşulları

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Cavlan konuyla ilgili örnek verirken, 8 Mart 1857’de, ABD’nin New York kentinde grevlerin başladığını ifade etti. Çoğunluğu kadın olan işçilerin grev amacıyla kendilerini fabrikaya kilitlediklerini anımsatan Cavlan, bu işçilerin fabrika yangınında can verdiklerini söyleyerek, “İşçilerin talepleri belliydi: Daha kısa işgünü, daha iyi çalışma koşulları” dedi. Yaşanılan bu olay sonrasında 1 Mayıs 1886 yılında ABD ve Kanada’da 300 binden fazla işçinin yine grev başlatarak taleplerinin yangında ölen işçilerle aynı olduğunu belirten Turan Cavlan, “Siyah ve beyaz işçiler, Afrika kökenlilerin parklara girmesine dahi izin verilmeyen kentlerde direnişi el-ele örgütlüyorlardı.” dedi. İşverenlerin ve hükümetlerin var olan eylemlerden rahatsızlık duyduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Cavlan, “Bu rahatsızlık ve tepki, sokak çetelerinin grev kırıcılığını ve grevci işçilere saldırılarını beraberinde getirdi.” ifadelerini kullandı. 4 Mayıs günü polislerin tam önünde patlayan bomba neticesinde kanlı bir provokasyonla sonlanan grevlerde 7 polisin öldüğünü hatırlatan Turan Cavlan, yaşanan olay yüzünden ise sekiz işçinin tutuklandığını söyledi.

“Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü”

İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Cavlan, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nın önemini vurgularken, “1859’da gerçekleştirilen bu olayı ve sonrasında idam edilen işçileri anmak amacıyla 1 Mayıs “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul ediliyor.” dedi. Turan Cavlan, 1 Mayıs öyküsünün daha sonra Martin Duberman tarafından “Haymarket-1 Mayıs’ın Romanı” adıyla kaleme alındığını da anımsattı.

Haber: Fatma ERTUĞRAL