ukü 20 yıla özel kütüphane haftası sona erdi 1Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde düzenlenen 20. yıla özel “53. Kütüphane Haftası” etkinlikleri sona erdi. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta 1964 yılından bu yana, Mart ayının son haftasında kutlanan Kütüphane Haftası, UKÜ’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kütüphane Haftası çerçevesinde Kütüphane Kulübü tarafından “En Çok Kitap Okuyan Öğrenci”, “En Çok Kitap Okuyan Akademisyen” ödül töreni düzenlendi. Bilgi İşlem Merkezi’nde düzenlenen törene Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri, Rektör Yardımcıları Doç. Dr. Ahmet Adalıer ve Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu ile akademisyen ve öğrenciler katıldı. Törende Rektör Nadiri tarafından “en çok kitap okuyan” akademisyen ve öğrencilere başarı belgesi ile hediye takdim edildi. “En çok kitap okuyan” öğretim üyeleri sırası ile Doç. Dr. Ercan Gündoğan, Doç. Dr. Rana Kıdak, Dr. Gülden Sarı ve Keith John Lay olarak belirlenirken öğrenciler de Özgür Bayram, Okan Demir ile Luke Ndhlovu oldu.ukü 20 yıla özel kütüphane haftası sona erdi 3

Kütüphane Müdürlüğü ve Kütüphane Kulübü’nün işbirliği ile gerçekleşen Kütüphane Haftası’nda ünlü isimler UKÜ’nün konuğu oldu. Kütüphane Haftası etkinlikleri çerçevesinde ünlü tiyatro ve dizi film oyuncusu Mehtap Bayri ve deneyimli tiyatro oyuncusu, yönetmen Ahmet Mümtaz Taylan UKÜ’lü öğrenciler ile bir araya geldi. Çevik Uraz Konferans Salonu’nda ünlü isimler ile yapılan söyleşilerin yanı sıra, daha önce de UKÜ’nün konuğu olan usta tiyatro ve dizi oyuncusu Ali Düşenkalkar tarafından öykü ve şiir dinletisi gerçekleştirildi.ukü 20 yıla özel kütüphane haftası sona erdi 4

Kütüphane Haftası boyunca çeşitli müzik gruplarının konserleri, DJ partileri ve çeşitli yarışmalar da düzenlendi. Birçok ülkeden öğrenciye ev sahipliği yapan UKÜ’de düzenlenen uluslararası dans gösterileri ve moda etkinlikleri ile tam anlamıyla görsel bir şölen yaşandı. Sosyal duyarlılık projesi kapsamında “Kitap ve Kütüphane Severlere Destek Kermesi” düzenlendi. Kermeste Kütüphane Kulübü öğrencilerinin hazırladığı kitap ayraçları ve hamur işi yiyeceklerin satışı yapıldı. Üç gün süren etkinliğin son gününde Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencileri de destek amacıyla hazırladıkları yiyeceklerinin satışını yaptı. Etkinlik kapsamında elde edilen gelir ile Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi’ne bağış yapıldı.

Büyük Han’da “Kitapla Buluşma Vakti”

Etkinliklerin son gününde “Geleneksel Kitapla Buluşma Vakti” gerçekleştirildi. Lefkoşa Büyük Han’da düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri, Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Adalıer, Kütüphane Müdürü ve Kütüphane Kulübü Danışmanı Gülten Sala Lay ve çok sayıda öğrenci katıldı.ukü 20 yıla özel kütüphane haftası sona erdi 2

Gülten Sala Lay, kitap okuma etkinliğinde kitapların nostaljik tadını yaşatmak istediklerini söyledi. Geleneksel “Kitapla Buluşma Etkinliği”nin Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez UKÜ’de gerçekleştirildiğine dikkat çeken Lay, bu etkinliğin Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini ifade etti. Günümüzde okuma oranının düşük olduğunu dile getiren Lay, düzenlenen etkinlikle kitap okuma ve hediye etme alışkanlığının yeniden canlandırılmasının önemine değindi. Okuma etkinliğinde her yıl renkli görüntüler yaşandığına işaret eden Gülten Sala Lay, “Özellikle teknolojinin esiri olduğumuz şu dönemde kitapların önemi gittikçe azalmaktadır. Amacımız bu etkinlikle kitap okuma kültürünün önemine dikkat çekmek.” dedi.

Haber: Kubilay KURÇER

Fotoğraf: Fatma ERTUĞRAL