ukü akut yeni yaklaşımlar 3Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Çevik Uraz Konferans Salonu’nda “Arama ve Kurtarma’da Yeni  Yaklaşımlar” konulu seminer düzenlendi.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ile Arama Kurtarma (AKUT) Öğrenci Kulübü’nün düzenlediği etkinlikte, AKUT Antalya Ekip Lideri Yılmaz Sevgül konuşmacı olarak yer aldı.

“Sistemli çalışmadığınız ya da olanaklara sahip olmadığınız sürece doğru adımlar atamazsınız.”

Arama kurtarmanın bir kültür olduğuna değinen AKUT Antalya Ekip Lideri Yılmaz Sevgül, genç kuşaklara bu kültürün doğru aktarılması gerektiğinin önemini vurguladı. Sevgül, arama kurtarmanın kendi hayatları  ve başka hayatları kurtarmakla doğrudan ilgili olduğundan bahsederken, “Kimi zaman kendi hayatlarımızı düşünmeden başka canlara yardım ediyoruz.”  ifadelerini kullandı.ukü akut yeni yaklaşımlar 1

İlk kurtarma operasyonunun 1893’de başlağını söyleyen AKUT Antalya Ekip Lideri Yılmaz Sevgül,  doğru olanaklar ve şartlar sağlandığında çok kısa sürede olay yerine ulaşılıp müdahalenin  gerçekleşebileceğini örneklerle aktardı.  Sistemli bir çalışma eşliğinde Kaçkar Dağları’nda meydana gelen bir olaya Kayseri’den yaklaşık 3 saatte ulaşıp kurtarma operasyonunu gerçekleştirdiklerini dile getiren Sevgül, “Teknolojiye sahip olsanız da sistemli çalışmadığınız ya da olanaklara sahip olmadığınız sürece doğru adımlar atamazsınız.” dedi.

Arama kurtarma operasyonu ile uğraşan bireylerin zorlu çalışma koşullarına sahip olduğunu ve sık sık zamanla yarıştıklarını ifade eden Yılmaz Sevgül, bu bireylerin hayatlarında var olan birçok zorluğu kolayca aşarak daha başarılı olduklarını söyledi.ukü akut yeni yaklaşımlar 2

“Dünya’da yüzde yüz gönüllü çalışan tek sivil toplum örgütüyüz”

AKUT’un temelinde dağcılık sporunun var  olduğunu ve kendi hayatlarını kurtarmak için kurulduğunu söyleyen Yılmaz Sevgül, Türkiye’nin afet bölgesi olması nedeniyle  gelişip büyüdüklerini ve birçok kurtarma operasyonuna gönüllü olarak  katıldıklarını aktardı. AKUT’un 35 bölgede örgütlü bir birim haline geldiğinin de altını çizen Yılmaz Sevgül,  “Dünya’da yüzde yüz gönüllü çalışan tek sivil toplum örgütüyüz.” dedi. AKUT olarak 2 bin 406 operasyon ile 2 bin 448  kişinin hayatını kurtardıklarını aktaran Sevgül, ülkenin milli gelirine de hiçbir maliyetleri olmadığını ve gönüllü bağışları ile ayakta kaldıklarını ifade etti. Yurtdışı görevleri ile de kurtarma operasyonlarına  katıldıklarını belirten Yılmaz Sevgül, Hindistan ve Pakistan’da  da önemli operasyonlara imza attıklarını söyledi.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği konferansın sonunda AKUT  Antalya Ekip Lideri Yılmaz Sevgül’e Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikri Eralp tarafından katılım belgesi takdim edildi.

Haber : Derya AYGÜN