saglik

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Bolayır, “14 Mart Tıp Bayramı”nı kutlayarak açıklamalarda bulundu.

Tıp Bayramı’nın ruhunda, doktorlar ve sağlık emekçilerinin tarih boyunca bağımsızlık mücadelerinde öncülük yattığını belirten Doç. Dr. Bolayır, sağlıkçıların bir can kurtarmayı, bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğer saydığını ve bunun gururunu çok kez yaşadıklarını vurguladı.

Kıbrıs’ta da 1950’li yıllardan beri doktorların varoluş kavgasında etkin rol aldığını söyleyen Bolayır,  “Doktorlarımız tüm olumsuzluklara karşın Kıbrıslı Türklere hizmet etmekten gurur duymuşlardır.” dedi. Kıbrıs’ta yönetim katmanlarında daha düzeyli, daha sistematik, çağdaş harmoni ve iş birliği olması gerektiğinin altını çizen Kemal Bolayır, devlet bütçesinden sağlığa ayrılan payın gelişmiş ülkelerdeki gibi olması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Bolayır Kıbrıs’ta da devletin sağlığa verilen değerin daha üst düzeylerde olması gerektiğini söyledi.

“Sağlık çalışanlarına gereken değer verilmiyor”

Kıbrıs’ta sağlık çalışanlarının son 50 yıllık süreçte yetersiz sağlık sistemi içinde olmanın acısını yaşamak zorunda kaldıkları gerçeğinin vurgulanması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Bolayır, bunun en önemli kanıtının Kıbrıslı Türklerin Rum tarafından sağlık hizmeti alırken Rumların Kıbrıs Türk doktorlarından hiç sağlık hizmeti almamasını gösterdi. Kıbrıslı Türk doktorların kendi alanlarında yetenek ve düzeyli olmalarına karşın sağlık hizmetlerindeki sistemsizliğin kurbanı olduklarını ifade eden Doç. Dr. Bolayır, “İnanıyorum ki, Kıbrıs’ta bir anlaşma olursa Kıbrıs’ta Türk doktorları Avrupa Birliği kriterleri içinde kendilerini daha sağlıklı yansıtacaklardır.” dedi.